Broederschap der Wijnproevers Oosterzele

Ontstaan

Broederschap der Wijnbroeders Oosterzele, een overzicht.

Het was in 1980 dat 4 vrienden die het “savoir vivre” wisten te waarderen, op een gastronomisch weekend, de beter wijnen wisten te appreciëren, dat de wijngilde werd gesticht.

Zonder dat iemand het vermoedde had Raf een oorkonde opgesteld met Latijnse en andere geleerde termen en jaartallen, om dat in Hamoix op de Chateau Pickheim aan de vrienden voor te stellen, en het akkoord was vlug bereikt. Iedereen tekende de akte en er werd op geklonken met o.a. Chateau Angelus, Fleur Petrus en Evangile en….Een week nadien werd er vergaderd om de statuten op te stellen en dit verschillende keren na elkaar, bij telkens een ander stichtend lid, en met de nodige flessen wijn.

 Onze gilde is dus gesticht op 22 november 1980, een memorabele dag in Chateau Piekheim te Hamois-en-Condroz (het hol van Pluto) waarbij de stichters er zich toe verbonden om al hun kennen en kunnen aan te wenden tot de groei en bloei van de gilde

Gedurende 30 jaar had onze gilde 4 voorzitters :

Raf Hofman (1980- 1989), Gaston Verdonck(1990-1993), Etienne Montyne (1993-1995), Pierre Van De Velde (1995- 2013) en Luc David (2014 - ) onze huidige voorzitter

De één al wat strenger dan de andere.

Vijf voorzitters onder wiens leiding, inzet en volharding, - en dat zijn de kwaliteiten van een goede voorzitter, - we 34 jaar de wijngilde gestalte hebben gegeven om te bereiken waar we nu staan, een goed functionerende vereniging.

Tijdens de eerste 10 jaar speelde de wijngilde van Oosterzele in haar natuurlijke biotoop, “de wijnkelder”. Dit was de kelder onder de Gemeentelijke Basisschool.

Ik zie er hier al een paar glunderen terwijl ze aan de tijd terugdenken. Maar, een inbraak met verlies van alle geschonken wijnen, de installatie van de “centrale verwarming”in de school en “water in onze kelder” hebben ons genoodzaakt om hogere regionen op te zoeken : de leraarszaal, tot op heden ons lokaal.

Hoe werden de leden aangetrokken ? heel eenvoudig, de 4 stichters brachten elk een vriend mee, en die op hun beurt ook 4, enzovoort tot de maximum van 30 leden.

Het algemeen concept van de gilde is gedurende al die jaren ook niet veranderd.

Volgens de statuten hebben we de leerling wijnproever, de gezel- en de meester wijnproever, te herkennen aan hun respectievelijke kleine, middelmatige en grote…wijnbeker, ik veronderstel dat dit niet meer van toepassing is, dus moeten we nu zeggen : kleine, middelmatige en grote dorst ?

Hoedanook, gelijk welke dorst er heerst, er zijn per jaar 5 leden- en 6 bestuursvergaderingen

Elk jaar hebben we een bezoek aan een wijnkelder(wijnhandel), een familiuitstap, een statutaire vergadering en een nieuwjaarsreceptie

Een greep uit de activiteiten: 

Wijnkelder bezoeken :

Caves St Amand, wijnhuis Bollaert, huis Collin, Rousseu, wijnhandel Van Hende, wijnhandel Dhondt, Casetina del Vino, les Vignes StAmandsberg, La Riojana, de Wijnkeldermeester, en ik vergeet er nog veel.

 Nu de Familieuitstappen:

Er waren niet elk jaar uitstappen, maar hier toch een overzicht. Voor vele aanwezigen zal dit zeker herinneringen oproepen:

Het 1ste familiefeest in1982 : ’t Kruidenhof, 1983 Wannegem-Lede, 1984 Zwalmstreek, 1985 Overmeire donk, 1986 wandelen tussen de rozen waarna het Geuzenkasteel met barbecue, 1988 Scheldevallei

1991 Topbronnen, 1993 krijgen we een Autozoektocht (streek van Aalter), 1994 Champagne streek – Boursault, 1995 Frans Vlaanderen, 1998 Familie avond “la Pineta” StMartens Latem, 1999 Topbronnen

2001 Domein Raversijde

2002 Hagelandse Wijnbouwers

2003 Brussel – Middeleeuwse kern

2004 St-Joris Gilde

2005 Brugge – Middeleeuwse stad

2006 Gent - kelderwandeling

2007 De Westhoek (Belgomilk en Memorial van Passendale)

2008 Lille

2009 Hopital Notre Dame a la Rose- Lessine

2010 Wijngilde 30 jaar

2011 Opera Gent + boottocht op Lieve

2012 autozoektocht Vlaamse Ardennen

2013 St- Omer

 

ook niet te vergeten onze wijnreizen :

2000 Chablis

2002 Elzas

2004 Beaujolais

2006 Loirestreek

2008 Bourgogne

2010 Bordeaux

2012 Languedoc Rousillion

2014 Ons volgende reis wordt "Côtes du Rhône"

Gedurende de jaren hebben de leden dan ook met de meest gerenomeerde, maar ook met de meest verschillende wijnen kennis gemaakt. Te veel om op te noemen maar vermelden waard is de gemiddelde aanwezigheid van 18 leden per ledenvergadering. Een zeer goede prestatie.

Al bij al blijkt de “broederschap der wijnproevers” een goede formule te zijn met veel afwisseling, een goed geheel, een gevarieerde en hechte groep, een vereniging die bloeit. Een succes verhaal. Het is een groep waarbij iedereen uitkijkt naar de volgende activiteit omdat het goed is en omdat de gilde het hoofddoel indachtig gebleven is. Namelijk, “ de kennis en de appreciatie voor goede wijnen te ontwikkelen”. Het blijft en het is tenslotte een hobby, een beetje passie, een inzet, en zoals ze bij ons zeggen: “een amusement”.

“In vino veritas”