Broederschap der Wijnproevers Oosterzele

Nieuwtjes 

 

De onbekende Jura

 

Van wat we er mochten van verwachten hadden we al een voorsmaakje gekregen tijdens één van onze statutaire vergaderingen waar Nicole ons reeds een beetje wegwijs maakte in een eerder onbekend wijngebied, ook al is het één van de oudste wijnstreken in Frankrijk.

De knoop werd doorgehakt en 02 oktober 2016 werd als vertrekdatum vastgelegd.

Een nieuwe veelbelovende wijnreis zat eraan te komen.

Bij het doorlezen van het programma lazen we iets over ongerepte natuur, rivieren, watervallen, alpenweiden, dennenbossen, indrukwekkende meren, steden en dorpen met rijk erfgoed enz. enz.  wat moesten we ons daarbij voorstellen ?

Dag 1 : vroeg uit de veren om stipt om 05:00 u ’s morgens met de bus en nieuwe chauffeur Rudy te vertrekken voor dit nieuw avontuur.

’s Middags aakomst in Besançon en lunch in “Le Grand Café” (annexe van het Casino).

We werden er meteen gastronomisch verwend en dat beloofde voor de komende dagen.

Als toetje nog een “visite guidée” onder leiding van een bekwame gids die ons van het historisch centrum van Besançon liet genieten.

En dan nog een uurtje rijden om aan te landen in het hotel “Le Domaine de Revermont” in Passenans.  Onze vaste stek voor 4 overnachtingen.

Dag 2 : we gaan op verkenning in de stad Arbois.  Opnieuw een geleid bezoek dat eindigde bij Henri Maire in zijn fameuze “Les deux Tonneaux”.  Eerste kennismaking met de Jurawijnen. 

We verdiepten ons in cépages die we niet of bijna niet kenden: poulsard, trousseau, savagnin enz.  We dronken wijnen die we niet of bijna niet kenden: vin jaune, vin de paille, macvin enz. Kortom, we proefden er alles wat de Jura voortbrengt.

Een uitstekend diner in restaurant “Le Grapiot” in Pupillin maakte onze eerste kennis-making volledig.

Louis Pasteur werd in 1822 in Dôle geboren maar verhuisde later naar Arbois.  Zijn huis is momenteel als museum te bezoeken en dat namen we er gretig bij.  Een hele belevenis waarmee de dagactiviteiten afgerond werden.

Dag 3 : we zouden zeker tekort schieten bij het bezoek aan de Jura mochten we de Comté kazen niet geproefd hebben.  Dus naar Poligny voor een bezoek aan “La maison du Comté” waar we een zéér interessante kennismaking kregen met HET streekproduct bij uitstek.

Afsluiten met een degustatie bij “Fruitière vinicole d’Arbois” om dan verder de honger te verslaan in een typische taverne “La Finette” waar opnieuw een heerlijke lunch werd voorgeschoteld.

In de namiddag werd nog een bezoek voorzien aan Château Pécauld” in Arbois om daarna af te zakken naar “Domaine Grand” waar ons een degustatie en bezoek aan de kelders aangeboden werd.  We zijn op loopafstand van ons hotel maar na al dat proeven laten we ons toch maar terug voeren.

Dag 4 : we trekken zuidwaarts vandaag.  In Baume-les-Messieurs hebben de Benedictijnen een “Abbaye impériale” neergezet en in de kapel van het klooster bevindt zich een Vlaams rectabel dat ten tijde van Keizer Karel door de stad Gent als wederdienst aan de monniken geschonken werd.  Een merkwaardig en uniek meesterwerk en om de sacrale sfeer luister bij te zetten gaf Ronny er ons een opmerkelijke solozang bovenop.

In dezelfde omgeving maken we kennis met de watervallen en lunchen we in het “Restaurant des grottes”.

We trachtten ook nog één van de grootste wijnkastelen in de streek te bezoeken, maar daar hadden ze geen tijd voor ons.  Ze waren nog teveel bezig met de oogst en al het werk eraan verbonden.  Toch een mooi panorama meegepikt. En bij het terugkeren ook nog even genieten van één van de meren in de streek van Lons-le-Saunier.  Mooi !

Dag 5 : we gaan terug huiswaarts maar niet zonder in de voormiddag eerst nog een bezoek te brengen aan de “Saline Royale” in Arc et Senans.  Eén van de meesterwerken van architect Claude-Nicolas Ledoux.  Met de nodige deskundige uitleg van een enthousiaste gids weten we er nu alles over en het loonde zeker de moeite.

Verder, naar Dôle waar we in het restaurant “Grain de Sel” een laatste keer van een heerlijke lunch mogen genieten vooraleer de bus op te stappen met als eindbestemming Merelbeke.  Een mooie afsluiter.

Een schitterend programma afgewerkt en van veel aangename verrassingen genoten.  Daarover was iedereen het uiteindelijk eens.  Proficiat Luc en Nicole en bedankt voor deze fel gesmaakte wijnreis doorheen de onbekende Jura.

                                                                                                                                              EM

 Progamma overzicht (klik op icoontje) 

Luc & Nicole