Broederschap der Wijnproevers Oosterzele

ONZE WIJNREIZEN, HISTORIEK EN NABESCHOUWINGEN…

 Belgen, zegt men, zijn Bordeaux-drinkers. 

Daarmee is onmiddellijk het magische woord Bordeaux gevallen. DE wijnstreek bij uitstek waar de Belg van droomt dat hij er flaneert in de meest gerenommeerde wijngebieden en waar hij zich koning waant in de meest tot de verbeelding sprekende “Châteaux” waar men jaarlijks de prachtigste wijnen van de wereld in de flessen tovert. Een paradijs van vinicieus, culinair en gastronomisch genot overgoten met het beste van het beste: BORDEAUXWIJNEN.

Ook onze wijnbroeders van de Wijnbroederschap Oosterzele durfden dromen, en zij droomden lang vooraleer de eerste stappen naar beleving van hun dromen te zetten. De werkelijkheid overstijgt immers de droom en het is niet zo eenvoudig om vanuit dromenland naar de realiteit over te stappen. Maar mooie dromen worden gekoesterd en blijven niet altijd bedrog (Marco Borsato).

 De eerste jaarlijkse familie-uitstappen en activiteiten beperkten zich tot een zoektocht, een rally, een bezoek aan één of andere toeristische attractie, maar in 1995 werd de eerste test gedaan m.b.t. tot de reisvaardigheid van de leden.  Weliswaar nog geen WIJNREIS maar een daguitstap doorheen Frans Vlaanderen gegidst door Philip De Spriet, kenner en schrijver van menig boek over deze streek. Enfin, we waren al in FRANKRIJK! Familie en vrienden waren welkom en zo waren er voldoende deelnemers om een bus te vullen. Groot succes en onmiddellijk werden nieuwe plannen gesmeed voor het daaropvolgend jaar.

 Maar een wijngilde zou geen wijngilde zijn als ze dat reizen niet zou linken aan één of andere wijnstreek. Opnieuw werd naar Frankrijk uitgekeken. Ditmaal naar de Champagnestreek.

In 1996 zorgde Omer Van Hulle voor een mogelijkheid tot bezoek aan Château de Bourseault, één der weinige huizen in de Champagnestreek die de naam “Château” mogen voeren. De wijngaard ligt immers volledig in het kasteeldomein. We konden toen nog het kasteel en de tuinen bezoeken. Sinds enkele jaren is het kasteel niet meer toegankelijk wegens de restauratiewerken die zich opdrongen.

En dan nog een bezoek aan de fameuze kelders van Mercier in Reims om de dag af te sluiten, en rara, jawel… iedereen content.  Ook al was het hier opnieuw een daguitstap.

 En zo ging het verder. Een bezoek aan de wijnboeren in het Hageland en Heverlee, en aan de Luxemburgse wijnboeren in Grevenmacher, en eindelijk de schroom overwinnen om van de ééndags- over te gaan naar de driedaagse WIJNREIZEN.

 Op 3 november 2000, het millenniumjaar was men er klaar voor. Luc David had de taak op zich genomen om de eerste driedaagse WIJNREIS te organiseren en koos voor de “Chablis”.  Niet teveel km en toch een interessante bestemming met zowel degustatiegelegenheid als culturele en toeristische aantrekkingspunten, m.a.w. voor elk wat wils.

Het werd een onvergetelijke reis voor de 40 deelnemers bestaande uit +/- 50% leden en 50% vrienden en kennissen van leden.

Onvergetelijk in elk geval de laatste dag waarvan het bezoek aan een “truffière plantée” in Auxerre met daarna een degustatie en aansluitend middagmaal in het befaamde restaurant van sterrenkok Barnabet eenieder in het geheugen zal blijven.

Een prima eerste stap die zeker niet de laatste mocht wezen.

Terug thuis wordt besloten om de 2 jaar een dergelijke reis te organiseren. Iedereen vertrouwt er immers op dat Luc het opnieuw zal waarmaken.

25 October 2002 vertrekt de bus om 5.30 u vanop de parking Holiday Inn - UZ-Gent richting

ELZAS.

Opnieuw zijn er de getrouwen (leden en niet leden) die zich deze keer in de Elzasstreek willen laten verwennen. Met een interessant driedaags programma dat een verscheidenheid aan bezigheden van degustaties over stadsbezoeken naar culinaire geneugten bevatte moest het wel lukken. En ja hoor, opnieuw groot succes. De formule heeft haar degelijkheid bewezen. Wijnmaker Jean Sipp in Ribeauvillé was de grootste smaakmaker op gebied van WIJNPROEVERIJ. Hij zal waarschijnlijk het grootste aandeel van de flessen die met de bus meekwamen op de terugreis via zijn kassa in klinkende munt hebben omgezet.

 In 2004 wordt een stapje verder gezet. Het wordt een vierdaagse WIJNREIS. De Beaujolais wordt immers opgevoerd en dat zijn een paar km méér dan we tot nogtoe gewoon waren.

Geen nood: op 4 november vertrekt de bus opnieuw met steeds dezelfde chauffeur Willem en de getrouwen van het eerste uur (leden en niet leden).

Op deze reis zullen de bezoeken aan “Le vieux Lyon”, lunchen in Paul Bocuse’s “Brasserie Le Nord”, vrij bezoek aan de mooie nieuwe stad Lyon, degustaties in Julienas en Chiroubles, bezoek aan “Le hameau du vin en Beaujolais” in Romaneche-Thorins en aan de Abbaye de Cluny waarschijnlijk het langst in ons geheugen blijven. Proficiat, iedereen opnieuw content.

 In 2006 komt de Loire aan de beurt. Een vierdaagse reis die om 5.30 u aanvangt op 2 november om ’s middags in Tours te lunchen en daarna de oude stad te bezoeken. Verder nog de bezoeken aan de Abdij van Fontevraud, de degustaties bij Caves Bouvet-Ladubay (eigendom van Taitinger) waar we de ondergrondse kelders met kunstwerken mogen bezoeken, de lunch in de restaurant les caves de Marson, het domein Olga Raffault waar drie vrouwen de plak zwaaien, en stadsbezoek aan Saumur met aansluitende degustatie in een wijngaard waar de druivenstokken aan de muur groeien.

Tenslotte op onze laatste dag nog een bezoek aan het mooie kasteel van Azay-le-rideau. Wie doet beter?

 Bij de abonnees  reeds uitgekeken naar de volgende reis. We schrijven 23 oktober 2008 en weer vertrekt Willem met een volgeladen bus, dit keer naar Beaune, hoofdstad van de Bourgogne waar we ons laten inkwartieren in het Novotel Beaune.

Reeds vanaf de eerste middag worden we vergast met een lunch in Auberge Le Cheval Noir en volgt een begeleid bezoek aan de oude stad.

Degustaties in het wijnkasteel Clos de Vougeot, Château Meursault, les caves Patriarche, Château de Marsannay en andere houden onze aandacht gericht op het heerlijke druivennat.

Bezoek aan het kasteel “La Rochepot” zal ons ook nog lang heugen mede door de flamboyante gidse die er de rondleiding verzorgde. Als afsluiter lunchen in Restaurant les Gourmets in Marsannay, een sterrenrestaurant. Niemand horen klagen, dus…

 Last but not least: de streek waar we reeds 10 jaar naar uitgekeken hebben, de Bordeaux !

2010 wordt het orgelpunt op gebied van wijnreizen.  Daar mogen twee dagjes meer voor uitgetrokken worden. Bordeaux ligt immers niet bij de deur, en… er is zoveel te doen!

Willem wordt één dag voordien met een lege bus op pad gestuurd. Leeg ?  nee, nee met de valiezen van de talrijke deelnemers: 51 in totaal.

 Op 2 november (het begint stilaan traditie te worden) vertrekt een tweede bus om 6.30 u. in Merelbeke om tijdig in Rijsel aan te komen waar overgestapt wordt op de TGV. 

Een prachtidee van onze reisleider Luc. Hij heeft daar lang over nagedacht maar achteraf gezien was dit zeker één van de vele goede beslissingen die genomen werden.

 Na 5.30 u comfortabel reizen in de 1° klasse coupés van de SNCF aankomst in de stad waar reeds 10 jaar van gedroomd werd.  En weer onmiddellijk aan het werk. Een geleid bezoek aan de stad moet ons al een beetje vertrouwd maken met het Mekka van de wijn.  Nadien worden de kamers ingenomen in het Novotel Bordeaux Lac.

Wat ’s middags niet kon moet dan maar ’s avonds gebeuren. Diner in La Tupina aan de Porte de la monnaie.  Iedereen meteen in de sfeer.

 ’s Anderendaags begint met een bezoek aan de bekende tonellerie NADALIE in Ludon.

Een bezoek dat zeker niet meer uit het geheugen zal gewist worden. Prachtig, interessant en voor de meesten de eerste keer dat ze zo iets mochten meemaken.  s’ Middags lunchen in het restaurant Port de la Grange.  Mooie dames met diepe décolletés komen er met grote carafes wijn schenken en oogsten veel bijval bij sommige (mannelijke) deelnemers. Een plezant intermezzo om daarna aan de serieuze degustaties te beginnen. Château Dauzac (Margaux) komt als eerste aan de beurt en Château Coufran ontvangt nadien.

De dagen zijn goed gevuld. Dag 3 wordt iets speciaal: met de overzetboot (le bac) over de Gironde naar Blaye. Een gidse wacht er ons op en gidst ons op sublieme wijze rond en door de citadelle (natuurlijk ook door Vauban gebouwd), legt er ons het waarom zus en waarom zo uit en besluit aan het hotel Citadelle Blaye dat zich binnen de muren van de vestingplaats bevindt om ons naar het bijhorende restaurant te loodsen voor een voortreffelijke lunch.

Daarna laten we ons zolang het daglicht het toelaat nog rondvoeren in de streek van de Graves. We bevinden ons op zo’n 80 km van Beaune en Willem brengt ons weer thuis in de inmiddels nachtelijke sfeer van de donkerste dagen van het jaar.

  Dag 4 : verplaatsing naar Saint Emilion waar we eerst kennis maken met de historische stad mits de deskundige leiding van een goed geïnformeerde gidse. Interessant bezoek aan de ondergrondse kerk en de bijhorende geschiedenis van de vele kloosterorden die de stad destijds bevolkten.

’s Middags rijden we door naar Kasteel les Roques in Puisseguin waar we voor de lunch gezelschap krijgen van de familie Thienpont (eigenaars van o.m. Le Vieux Château Certan, Châteu Le Pin en andere).

Na eten en drinken gaan we kennis maken met drie andere kastelen van de familie en het is Nicolas Thienpont die onze gids zal zijn. We bezoeken Château Charmes Goddart, La Prade en Château Puygeraud waar we ook de wijnen kunnen proeven van voornoemde kastelen. Voldaan van al dat goede zoeken we ons hotel op om er te genieten van onze nachtrust want morgen hebben we een zware verplaatsing voor de boeg.

 Dag 5 zal ons een stukje dichter bij huis brengen. We rijden naar Limoges waar we lunchen  in het Novotel Limoges en we rijden verder naar Oradour-sur-Glane.

Een bezoek aan een merkwaardig dorp dat in 1944 door de Duitsers werd uitgemoord als wraak voor een vermeende aanslag die in feite elders plaats had.

Het dorp is sindsdien onaangeroerd achtergebleven en men kan er de gruwel van weleer nog altijd zien en voelen. Een ervaring die niemand onberoerd zal laten.

En weer verder… naar Sancerre waar we na veel omleggingen en kleine baantjes een beetje later dan voorzien onze intrek nemen in Hotel Le Panoramic. Het zal pas ’s anderendaags morgens zijn dat we ervaren op welke mooie ligging we de nacht doorgebracht hebben.

 Dag 6 komt eraan. We hebben nog zo’n 530 km voor de boeg en we willen op een deftig uur thuiskomen.

Een stop aan de Pont Canal de Briare waar schepen de afstand van 1 km afleggen via een metalen bouwwerk boven de Loire om hun weg verder te zetten via het Canal de Briare. Een kunstwerk dat in 1890 door Gustave Eiffel werd aangevangen om in 1896 opgeleverd te worden.  Het was de firma Daydé & Pillé die voor de bouw instond. Merkwaardig en de moeite waard om een bezoekje te brengen.

Mooie afsluiter van een reis die verder zonder perikelen verliep en die op het verwachte deftige uur eindigde op de parking waar ze begonnen was in Merelbeke.

Opmerkelijk dat we de ganse duur van onze reis zonder regen mochten doorbrengen en zelfs temperaturen van 18° C. beleefden maar eens terug in België wisten we onmiddellijk weer hoe het is om in een regenachtig land te wonen. Goed maar dat we geen natte droom moesten beleven. Moe maar tevreden terug in de dagdagelijkse realiteit.

 Proficiat Luc voor de organisatie en verkenning (met assistentie van Benny) van deze 5 WIJNREIZEN en hopelijk kan je nog iets méér uit je hoed toveren. We kijken er al naar uit !

2012 – Zijn er nog andere wijngebieden in Frankrijk die we niet bezocht hebben ? Natuurlijk !

en wel het grootste van het land: Languedoc-Roussillon.Dus met zijn allen daarheen.

Op 26.10.12 héél vroeg in de morgen wordt met 48 deelnemers gestart voor een programma dat uiteindelijk opnieuw ieders voldoening zal wegdragen.Met de bus van Merelbeke naar Lille om er op de TGV te stappen die ons in 1° klasse naar Montpellier zal brengen.Willem is de dag voordien met zijn bus en een groot aantal valiezen vertrokken om ons aan het station van Montpellier op te wachten om de geplande rondrit aan te vangen.

Eerste dag: na een voortreffelijke maaltijd in “Le Clos de l’ Hirondelle” wachten ons twee gidsen op om het historisch stadscentrum te bezoeken met deskundige begeleiding.Nadien gaat de reis verder naar Narbonne waar we verblijven in het Novotel.

Dag twee: opnieuw onder deskundige begeleiding een gesmaakt stadsbezoek, deze keer Narbonne.En dan de eerste verrassing: lunchen in “Les Grands Buffets”.Een aanrader voor al wie in de streek voorbijkomt.Na deze rijkelijke ervaring gaat het naar het eerste wijndomein dat we op het programma hebben staan nl. Château Romilhac waar we alle wijnen aan halve prijs kunnen kopen wegens stopzetting van het bedrijf.Ook weer meegenomen.En het kan niet op, er volgt nog een tweede wijnkasteel: Château Mire l’Etang waar we hartelijk ontvangen werden.

Dag 3: Het beroemde Canal du Midi.We gaan er twee uren op varen vanuit Homps en terug.De sluizen zijn er de grootste attracties.Van daar naar Carcassonne om er een Cassoullet te gaan verorberen en daarna de cité te bezoeken.Weer met gids(e).Als afsluiter nog een wijnles met degustatie in het Best Western Hotel.Een vruchtbare dag.

Dag 4: Abdijenbezoek: Fontfroide.Interessant.Lunchen in Château de Lastours, restaurant Domaine La Bergerie.Mooi kader en voortreffelijke maaltijd.Daarna bezoek aan het domein, de wijngaarden en het bedrijf.Spikspinternieuw en héél veel Euro’s gekost.Prachtig.Spijtig genoeg kan het geplande bezoek aan Terra Vinea met ondergrondse kelders niet meer doorgaan wegens tijdsgebrek.

Dag 5: We gaan bij de Belgen in de streek.Guido Jansegers, bijgenaamd “de neus” laat ons zijn beste wijnen proeven op het wijnkasteel “Château Mansenoble” in Moux.

Lunchen in Restaurant ‘l’Annexe in Limoux en daarna een bezoek aan de grootste producent van de beroemde Blanquette de Limoux : Sieur d’Arques.Iedereen terug naar huis met minstens één fles (cadeautje van het huis).Maar het gaat nog verder.Op een tiental km van Limoux bezoeken we nog Domaine Gayda.Een supermooi gelegen bedrijf dat sinds 2005 werd opgericht en met een moderne infrastructuur zéér speciale wijnen produceert.

Dag 6: Onze laatste dag is er aangekomen zonder dat we er erg in hadden.De reis was zo boeiend dat we zouden vergeten dat we terug naar huis moesten.Met een geleid bezoek aan de stad Bézier en een goede lunch in Restaurant La Closerie (Holiday Inn) in Montpellier kunnen we weer de terugreis aan met TGV richting Lille.Busje staat klaar en Merelbeke wordt in minder dan één uur het eindpunt van een goed georganiseerde uitstap waar nog lang zal over nagepraat worden.Bedankt Luc en Benny voor de voorbereiding en proficiat met het resultaat

 E.M.